Рецензія на книгу Сьюзан Кейн "Інтроверти".

Автор: Наталія Толмачова.

Розчарування для вискочок

У 2012 році Сьюзан Кейн видала книгу, яка наробила в США багато шуму. Ще б пак! Автор впевнено розвінчала міфи про важливість харизми лідера, про високу ефективність командної роботи і колективного мозкового штурму, показала як негативно позначаються на робочих результатах офіси з відкритим плануванням і переконливо довела, що глобальну фінансову кризу 2008 року спровокували впливові екстраверти. Вже цього, на мій погляд, було досить, щоб книга викликала фурор в США. Але ж це ще не все.

Натисність "Детальніше", щоб читати рецензію далі.

Кейн звернула увагу читачів на те, що в країні, яка славиться повагою особистості і (здавалося б) цінує індивідуальність, дискримінують близько 30-50% населення. Не може такого бути? Може. Йдеться про інтровертів. Про людей, яких оточуючі схильні ігнорувати, яких активно намагаються переробити і змушують прикидатися тими, ким вони не є. І вони часто піддаються впливу всупереч своїм внутрішнім потребам (в кінцевому підсумку на шкоду психічному і фізичному здоров'ю), щоб не стати вигнанцями і досягти успіху в кар'єрі та бізнесі. Але і це ще не все.

Як показали результати багаторічних досліджень, на які автор щедро посилалася в своїй книзі, інтроверти не такі прості, якими здаються на перший погляд. І, незважаючи на те, що в навчанні і на роботі все організовано для зручності екстравертів (особливо в корпоративній Америці), а екстравертні риси цінуються понад усе, інтроверти продовжують підкорювати вершини науки і бізнесу. Але як? Чому їм вдається?

Тому, що вони люблять усамітнення і тишу ідеальні умови для свідомої практики, роздумів і народження великих ідей. Вони спочатку думають, а потім діють. Вони більш совісні, вміють слухати і частіше прислухаються до інших. Вони не сприймають ієрархічних відносин і не потребують доказів свого домінування, тому є відмінними керівниками для активних людей. Вони більш самовмотивовані, тому в якості рядових співробітників краще справляються з роботою. Вони терплячіші (а це необхідна риса для досягнення успіху), не кидають складні справи на півдорозі і готові повторювати спроби до тих пір, поки не отримають результат. Саме тому інтроверти кращі дослідники, винахідники, мислителі. Вони люди думки, уважні до деталей, тоді як екстраверти  люди дії.

Чому я написала, що її висновки розчарування для вискочків? О, причин для цього безліч. Частину з них я описала вище, але про це, як мені здається, вся книга Кейн: ми переоцінюємо харизму, комунікабельність і готовність швидко приймати рішення. Ми не прислухаємося до тих, хто говорить тихо. Ми чуємо тільки тих, хто говорить голосніше всіх, тому помиляємося частіше, ніж могли б. Ми схильні слідувати за тими, хто вчиняє дії, навіть якщо вони (дії) дурні і небезпечні. (На цьому місці я відразу згадую, як люди автоматично слідують за тими, хто переходить дорогу на червоне світло, всупереч здоровому глузду і почуттю самозбереження).

З цієї книги я дізналася результати безлічі цікавих досліджень, навіть складно вибрати одне, щоб навести приклад, бо одне цікавіше за інше. Наприклад, дослідження Філіпа Тетлок з університету Берклі, показало, що найвпевненіші в собі аналітики і експерти роблять найбільше невірних економічних і політичних прогнозів. Добре отримати доказ того, про що ми давно підозрювали, правда? Сумнів ознака розуму, як би дивно для когось це не звучало. Здогадуєтеся для кого?

Сьюзан Кейн також згадує дослідження Джима Коллінза, автора книги "Від хорошого до великого". (Під час читання я часто згадувала висновки його дослідницької команди, тому не здивувалася, коли Кейн не раз послалася на нього). І Коллінз, і Кейн переконливо розбивають міф про те, що кращий лідер екстраверт, причому, як зазвичай вважається, він кращий лідер незалежно від особистісних якостей співробітників і сфери діяльності організації. Насправді, лідер-екстраверт більше підходить для пасивних підлеглих, а лідер-інтроверт для ініціативних і активних.

Результат досліджень, який мене здивував: кращими лідерами можуть бути як інтроверти, так і екстраверти, але ... якщо вони не харизматичні. Дослідження Пітера Друкера, Джима Коллінза, Бредлі Ейгеля і ін. доводять, що харизматичний лідер відволікає увагу співробітників від роботи і пригнічує їх ініціативу своєю неординарною особистістю, перед якою і зірки тьмяніють. Він сам суперзірка. Тому неефективний в якості керівника. Звичайно, співробітник-суперзірка теж менш ефективний в роботі.

Лідер-екстраверт, навіть не харизматичний, також привертає до себе занадто багато уваги і занадто мало часу приділяє роботі. Він менш чутливий до потреб інших. Зазвичай вміє добре говорити, але майже не вміє слухати. Лідери-інтроверти навпаки краще справляються з цими завданнями: вони вміють слухати і чути, звертати увагу і визнавати заслуги.

Найважливіше, що книга розбиває міф "тільки товариські і впевнені в собі люди можуть стати успішними". Насправді, багато видатних людей були нетовариськими, висновки робили повільно (до речі, це ознака розуму), мучилися сумнівами при прийнятті важливих рішень (ще одна ознака розуму) і не прагнули популярності. Вони просто робили те, що вважали важливим і потрібним. Важливішим, ніж вони самі. Вони були більше захоплені справою, ніж самими собою.

Такою мені здалася і автор книги Сьюзан Кейн. Вона людина, яка може роками проводити дослідження і захоплено писати книги, але не любить публічних виступів (хоча і виступає). Вона любить і цінує самотність, хоча писала свою книгу в кафе, оточена такими ж, зануреними в роботу за ноутами, людьми. І я дізналася про Сьюзан Кейн завдяки її книзі. Я б сказала, що книга це публічний виступ інтроверта. Це спосіб поговорити з мільйонами через текст, перебуваючи при цьому на самоті. Хіба це не чудово?

Та все ж: як бути з інтровертами і екстравертами, які частенько не розуміють одне одного? Дослідження показують, що найефективніші команди складаються з оптимального співвідношення інтровертів і екстравертів. Значить, необхідно вчитися співпрацювати і визнавати сильні сторони різних типів темпераменту, з огляду на той факт, що у кожного своя зона комфорту. Є інший шлях? Ні. Саме спільними зусиллями і ті, і інші досягають успіху.

Проблема в тому, що поки інтровертів недооцінюють. Часто їхні досягнення залишаються непоміченими або ми приписуємо їх екстравертам, які публічно про них повідомляють. Ми висміюємо боязкість і скромність, притаманну багатьом, хоча й не всім, інтровертам. Ми не даємо другові чи дитині тихо посидіти в кутку з книжкою, через впевненість в тому, що немає нічого кращого, ніж спілкування з іншими. Ми потрапили в полон культури особистості і забули, що існує культура характеру.

Правда в тому, що інтровертам і екстравертам є чому повчитися одне в одного. Інтровертам варто навчитися говорити і частіше наполягати на своєму, а екстравертам більше слухати інших і шукати усамітнення, щоб розкрити свої таланти, як це роблять інтроверти.

Якщо ви інтроверт або амбіверт (так, є і такі), то просто зараз можете дізнатися як використовувати особливості свого характеру з книги Сьюзан Кейн. Ця робота стала бестселлером і була визнана в США кращою книгою 2012 року. Результати десятків захоплюючих досліджень, особисті історії, чудові біографічні нариси, щирість автора і її сміливі, але цілком обґрунтовані висновки, не дадуть вам відірватися від книги або занудьгувати при читанні. Такі книги я завжди перечитую двічі. І вам раджу.